הדרך למימוש זכויות עוברת דרך ועדה רפואית
המוסד לביטוח לאומי הוא גוף ציבורי שאחד מתפקידיו הרבים הוא הגדרת מצבם הרפואי של אנשים הסובלים מנכות קבועה או זמנית ולאחר הגדרת המצב קביעת הגמלה או הקצבה אותם יקבלו אותם אנשים הסובלים מנכות כלשהי.
הזכויות הרפואיות הניתנות על ידי המוסד לביטוח לאומי באמצעות אותן ועדות רפואיות (הרחבה מקיפה בנושא באתר committee) נועדו לאפשר רמת מחייה סבירה לנכים, אמצעי מחיה לאנשים שאינם מסוגלים לפרנס את עצמם, קשישים ובעלי מוגבלויות.
ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי:
מה קורה בוועדה?
ישנה חשיבות גדולה בהגדרת הבעיה הרפואית ממנה סובל המתלונן, לפני בדיקת הרופא המומחה יתבקש המתלונן לתאר את הכאבים והתלונות מהם הוא סובל. ניתן להכין מסמך בו מפורטות כל התלונות של אותו אדם ולהגיש את המסמך לרופא המומחה בעת הוועדה הרפואית. על המתלונן לפרט מהם הקשיים מהם סובל עקב מחלתו, קשיים בתפקוד, האם אותו אדם זקוק לעזרה בכדי לתפקד וכולי.
בדיקה גופנית כחלק מהוועדה: בהתאם לסוג המחלה ותלונות החולה רשאי הרופא המומחה לבצע בדיקה גופנית במתלונן שתתבצע בהתאם לתלונותיו של המתלונן. המתלונן רשאי לדרוש נוכחות בעת הבדיקה של מלווה מטעמו. הבדיקה מבוצעת לצורך בחינת אחוזי הנכות ולא לצורך טיפול רפואי.
לאחר הבדיקה הרפואית הרופא יפרט בפני מזכיר הוועדה את ממצאיו הרפואיים ואת החלטתו בנוגע לבקשת המתלונן. הרופא יקבע האם המתלונן אכן זכאי לאחוזי נכות על פי "ספר המבחנים לנכות כללית ונפגעי עבודה" המופיע בתקנות המוסד לביטוח לאומי (הספר נחלק לעשרה פרקים המפרטים את הליקויים השונים, המחלות ואחוזי הנכות הרפואית הנקבעים בגינם). ניתן לקבוע אחוזי נכות לצמיתות או לתקופה זמנית.
ועדת ערר
החלטתה של הוועדה הרפואית הינה סופית אך אם המתלונן אינו מרוצה מקביעתה של הוועדה רשאי הוא להגיש בקשת ערר לוועדת ערר של הביטוח הלאומי. ועדת הערר תקבל את בקשת הערר של המתלונן רק כאשר הוועדה הרפואית הראשונה קבעה כי הנכות הרפואית ממנה סובל אותו אדם היא פחותה מ-80% או מתלונן שנקבע עבורו כי דרגת אי הכושר שלו מגיעה עד 74%. את בקשת הערר יש להגיש לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריו של המתלונן תוך 60 יום ממעוד קבלת ההחלטה של הוועדה הרפואית הראשונה.
בהגשת הערר על המתלונן לקחת בחשבון כי ועדת הערר הרפואית רשאית לשנות את אחוזי הנכות שנקבעו בוועדה הרפואית הראשונה, בין אם לעלות את אחוזי הנכות, להורידם או להשאירם כפי שקבעה הוועדה הרפואית הראשונה.