זכויות רפואיות לילדים מוגבלים
מדינת ישראל מוגדרת בחוק כמדינת רווחה. כולנו חייבים לשלם סכום חודשי מסויים לביטוח הלאומי, וכאשר אנחנו נתקלים במהלך חיינו בבעיות וקשיים שלא מאפשרים לנו להתפרנס בכבוד- הביטוח אמור לחזור אלינו, ולתמוך בנו בימים הקשים. כך קורה כאשר אדם מאבד את עבודתו, וכך קורה כאשר אדם חולה או נפצע.
אחד המצבים הכואבים ביותר בהם נדרש הביטוח הלאומי להתערב, הוא כאשר נתקלים בילדים מוגבלים. הילדים, מתוקף תשלום הביטוח של הוריהם, הם בעלי זכויות רפואיות וכלכליות שונות.
מהן המוגבלויות המעניקות לילדים זכויות רפואיות
1. ילדים הסובלים מנכות גופנית המחייבת אותם להשתמש במכשירי עזר שונים או פיזיותרפיה יומיומית (בדרך כלל פגיעה בגפיים או העדר גפיים).
2. ילדים הסובלים מבעיות התפתחותיות רחבות היקף (PDD, והפרעות אחרות על הציר האוטיסטי, פיגור שכלי, תסמונת דאון). להרחבה – זכויות הורים לילדים עם אוטיזם
3. ילדים שמצבם הרפואי מחייב השגחה מתמדת (למשל- כאשר מקבלים עירוי באופן קבוע, דיאליזה, צנתור שלפוחית השתן, טיפולים תרופתיים מתמשכים, הזנה תוך ורידית, אינהלציה או צורך בהחלפת תחבושות). כמו כן, זכאים ילדים שמצבם דורש אשפוז ארוך, בדיקות דם חוזרות, טיפול רפואי מעמיס וכד'.
4. הפרעות נפשיות (כגון פסיכוזות או סכיזופרניה)
הזכויות אותם מקבלים ילדים מוגבלים
למעשה, הביטוח הלאומי מעניק לזכאים גמלאות בסכומים שונים על פי מידת הנכות והצורך. הילדים נבדקים על ידי ועדה רפואית שקובעת את מצבם ואת רמת הנזקקות שלהם, כאשר הגמלה המירבית עומדת על סכום של כ2000-3000 ש"ח בחודש.בנוסף לכך, זכאים הורי הילד להנחות שונות במיסים אחרים כגון מס רכישה (הנחה של 25%). עוד על זכויות מביטוח לאומי
ביטוח תאונות תלמידים
במקרה והפגיעה קרתה כתוצאה מתאונה הרי ביטוח תאונות אישיות לתלמידים מכסה אירועים רבים בין אם הם קרו בבית הספר או הן או בכל מסגרת אחרת לרבות בבית. למעשה ביטוח תלמידים מכסה ומעניק כיסוי ביטוי בכל מקרה של תאונה (מלבד תאונת דרכים או אירוע איבה).
זכויות רפואיות
החוק מחייב את קופות החולים במדינה לבטח כל אדם. על כן, כאשר נולד ילד קופת החולים המבטחת את הוריו הופכת לקופת החולים שלו באופן אוטומטי. כמבוטח, זכאי ילד- גם אם נולד מוגבל או נכה- לקבל זכויות רפואיות שונות המוענקות לו על ידי הקופה.
הטיפולים שקופות החולים מחוייבות להעניק למבוטחיהן נקבעים על ידי חוק הביטוח הממלכתי, אך קופות החולים יכולות לקבוע באיזה אופן להעניקן (למשל- האם במרפאה או בבית חולים וכד'). קופות החולים ומשרד הבריאות מעניקים מספר הטבות ותמיכות עבור ילדים נכים ומוגבלים ובני משפחותיהם:
1. פטור מתשלום השתתפות עצמית עבור ביקור אצל רופא מקצועי, מכונים או מרפאות חוץ.
2. פטור מלא או חלקי מהשתתפות עצמית ברכישת תרופות קבועות הנמצאות בתוך סל התרופות.
3. תקרת הוצאות חודשית על מזון רפואי: חלק מהילדים החולים נזקקים למזון מיוחד (מזון רך, מזון בעל כושרי ספיגה שונים, מזון נטול מריכיבים שונים כגון גלוטן). החוק קובע שההשתתפות העצמית בהוצאות על מזון הנמצא בסל התרופות תוגבל ב-450 ש"ח בחודש.
4. טיפול מצוות רב מקצועי במרפאות התפתחות הילד עד לגיל 18. הטיפול חייב להנתן בתקופת המתנה שלא תעלה על חודשיים (עד גיל 3) או שלושה חודשים (מעל גיל 3), במרחק סביר מביתו של הילד, על ידי אנשי מקצוע בעלי נסיון של שנתיים לפחות.
5. במקרים מסויימים, זכאים ילדים לטיפולי שיניים במרפאות הנמצאות במוסדות לילדים מוגבלים. מרפאות אלה מתמחות בטיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים. יחד עם זאת, קופות החולים עשויות לממן טיפול שיניים בהרדמה (רק את מרכיב ההרדמה) עבור ילדים שלא ניתן לטפל בהם באופן אחר.
6. מימון מכשירי ניידות (כמו כסאות גלגלים או קביים) ומכשירי שיקום שונים – גמלת ניידות. זכות זו דורשת המלצה של רופא אורטופד ושל עובדת סוציאלית. כמו כן, משרד הבריאות נושא ב-90% מעלות התיקון של מכשירים רפואיים.
עוד בנושא: זכויות חוק ביטוח בריאות