נכים – רשימת זכויות רפואיות
בישראל חיים כיום עשרות אלפי נכים. הנכות נגרמת בנסיבות שונות (מלידה, מפציעה, פגיעה בצבא או בעבודה, או מחלות שונות), ורמת הפגיעה ביכולת התפקוד של הנכים משתנה מאדם לאדם.
המוסד לביטוח לאומי, ומשרד הבריאות דרך קופות החולים, הם האחראים להענקת זכויות רפואיות וטיפולים לאנשים נכים מטעם המדינה. אחת הבעיות במימוש זכויותיהם הרפואיות של הנכים, היא שרבים לא יודעים שהם זכאים להטבות שונות, ועל כן לא פועלים על מנת להשיגן ולממשן.
חברות מימוש זכויות רפואיות פועלות למיצוי הזכויות שלכם – על פי המפורט במאמר זה.
מה מגיע לנכים?
במדינת רווחה כמדינת ישראל, נכים זכאים לשיוויון על פי החוק, ועל מנת להשיג שיוויון זה נדרשת החברה לבצע התאמות מיוחדות עבור הנכים. לדוגמא, החוק כיום קובע הסדרת נגישות לנכים בכסאות גלגלים לכל בית עסק, גם עם עלות ההסדר הזה גבוהה.
למרות זאת, מצבם הגופני והבריאותי של הנכים מונע מהם פעמים רבות לחיות ולתפקד כאחד האדם, והם זקוקים להטבות, הקלות וסיוע נוסף על מנת להשוות את תנאי חייהם לאלה של אנשים בריאים.
על כן, מקצה המדינה דרך גופים שונים סיועים שונים עבור אנשים נכים. על מנת לקבל את הסיוע נדרשים הנכים לעבור ועדות רפואיות הקובעות אחוזי נכות, ולאחר מכן לדרוש מהגופים השונים את ההטבות המגיעות להם.
זכויות רפואיות
קופות החולים חייבות לבטח כל אדם, ללא תנאים מקדימים, וכך גם כאשר מדובר באדם נכה. הטיפולים אותם חייבות קופות החולים להעניק למבוטחיהן קבועים בחוק הבריאות הממלכתי, ונאכפים על ידי משרד הבריאות. יחד עם זאת, יכולות הקופות לקבוע את האופן בו ינתנו הטיפולים (למשל- האם במרפאה מקומית, מרפאת חוץ או בבית חולים).
זכויות רפואיות כוללות תמיכה כספית ותמיכה רפואית :
1. קצבת נכות: קצבת הנכות ניתנת על ידי ביטוח לאומי לאנשים שלא יכולים להשתכר יותר מ-25% מהשכר הממוצע במשק בעקבות הנכות. ועדות רפואיות מטעם הביטוח הלאומי קובעות את מתן ואת גובה קצבת הנכות.
2. קצבת נכות מעבודה או קבצת אובדן כושר עבודה: ניתנת כאשר הפגיעה שגרמה לנכות התרחשה בעבודה, באופן זמני או קבוע.
3. קצבת נכות צבאית או של נפגעי פעולות איבה: ניתנת על ידי משרד הבטחון, ותקפה גם לנכות נפשית.
4. תמיכה במתן שירותים מיוחדים: נכים שאינם מסוגלים לדאוג לעצמם וזקוקים לעזרה בפעולות יומיומיות כגון אכילה, שמירה על היגיינה ועשיית צרכים, יכולים לקבל סיוע מהביטוח הלאומי להעסקת מטפל, אח סיעודי או עובד זר. קופות החולים וביטוחי הבריאות מעניקים קצבת סיעוד לאנשים שיכולת התפקוד שלהם נפגעה לתקופות מוגבלות.
5. קצבת ניידות: נכים שסובלים מבעיות ניידות (בדרך כלל עקב פגיעה בגפיים התחתונות) זכאים לתמיכה או מימון ברכישת מכשירי ניידות (כמו כסא גלגלים או קביים). כמו כן, קיימות הטבות הכוללות מתן תו נכה לרכב (המאפשר, למשל, חנייה בכל מקום) והנחה ברכישת רכב. בנוסף, משתתף משרד הבריאות בעלות תיקונם של מכשירי ניידות חשמליים.
6. פטור ממס הכנסה ניתן לנכים מעל 90%.
7. פטור מהשתתפות עצמית: בקופות החולים נהוג לגבות השתתפות עצמית ממטופלים אשר מגיעים באופן חד פעמי לביקור אצל רופא מקצועי, מכון מיוחד (כגון מכוני פיזיותרפיה או מכוני הדמייה), או מרפאת חוץ. נכים אשר מגיעים למקומות אלה באופן קבוע, זכאים לפתור מהשתתפות עצמית בעלות הטיפולים הנ"ל.
8. פטור מלא או חלקי מהשתתפות עצמית ברכישת תרופות הנמצאות בסל התרופות: בדרך כלל מטופלים משלמים סכום מסויים עבור כל תרופה שרוכשים. נכים מקבלים פטור מהשתתפות זו כאשר הם רוכשים תרופות קבועות הדרושות לטיפול בעקבות הנכות.