גמלת ניידות לילדים נכים
תיאור הזכות לקבלת הגמלה
גמלה המשולמת מכספי אוצר המדינה לפי הסכם ניידות שנחתם בין משרד האוצר למוסד לביטוח לאומי והיא נקראת גימלת ניידות.
ההטבות הנכללות בגמלת ניידות :
1. קצבת ניידות עבור בעל רכב – ניתנת לשם השתתפות בהוצאות השימוש ברכב.
2. קצבת ניידות לחסר רכב (למי שלא מחזיק ברכב הרשום על שם הילד) – למימון הוצאות ניידות.
3. הלוואה עומדת לשם רכישת רכב חדש – מוענקת למוגבל בניידות, עבור מימון חלקי של המיסים החלים על הרכב. אחוזי ההשתתפות במיסים תלוים באחוזי הנכות שנקבע לילד. ההלוואה נועדה לרכוש רכב בעל נפח מנוע של 1300 סמ"ק. החזר ההלוואה פוחת עם השנים (בדרך כלל, לאחר 5 שנות שימוש ברכב, החזר ההלוואה העומדת מתאפס). אם הצרכים של הילד המוגבל מחייבים רכב גדול יותר, מפנים את המשפחה למכון הרפואי לבטיחות וגהות בדרכים. (פרטים בסעיף "כללי").
*ניתן לקנות רכב ללא ההלוואה העומדת ולרשום אותו על שם הילד. כדאי לפנות למוסד לביטוח לאומי ולבדוק מהם הסכומים המגיעים למשפחה בשני המצבים (כבעל רכב וכחסר רכב) ואז להחליט מה כדאי לעשות.
4. מענקים מקרן הלוואות: ניתן לרכישת רכב גדול (וואן) חדש עבור ילד מוגבל בניידות הזכאי לרכב מיוחד שניתן להכניס לתוכו את הילד בישיבה בכסא גלגלים, ולמימון האביזרים המתאימים. לצורך הטבה זו , שימוש בכיסא מסוג מייג'ור באגי נחשב כשימוש בכיסא גלגלים.
5. תשלום קצבת ילד נכה וגמלת ניידות:
– ילד שיש לו לפחות 80% מוגבלות בניידות או שהוא זקוק לכסא גלגלים ומשתמש בו, זכאי לקבל קצבת ילד נכה וגמלת ניידות בעת ובעונה אחת.
– משפחה שלה יותר מילד נכה אחד והם מוגבלים בניידות יכולה לקבל את קצבאות הילד הנכה וגמלאות ניידות בעת ובעונה אחת.
עוד בנושא: זכויות רפואיות של נכים
אוכלוסיית היעד לגמלה
סוג הלקות:
נכות פיזית
גילאים:
מגיל 3 ועד 18
קטגוריה חברתית:
כולם
נוהל הגשת בקשה
איך ולמי פונים :
1. בדיקה בלשכת הבריאות : ממלאים טופס בקשה לבדיקה רפואית לקביעת אחוזי מוגבלות בניידות. את הטופס ניתן להשיג בלשכות הבריאות או בסניפי המוסד לביטוח הלאומי. יש להחתים את הרופא המטפל על הטופס ולמסור אותו יחד עם חומר רפואי רלוונטי, בלשכת הבריאות המחוזית באזור המגורים. בהמשך, המבקש מוזמן להגיע לוועדה רפואית. במקרים מסוימים ניתן לקבוע את אחוזי הנכות גם ללא נוכחות הילד. מי שמעוניין בבדיקה ללא נוכחות צריך לבקש זאת בכתב ולצרף חומר רפואי מפורט.
2. פנייה למוסד לביטוח לאומי : תוך חודשיים מקבלת תוצאות הוועדה הרפואית יש לפנות למחלקת הניידות של המוסד לביטוח לאומי ולמלא טופס תביעה אחד לכל ההטבות. ניתן להגיש תביעה גם בדואר.
המסמכים הנדרשים :
1. טופס בקשה לבדיקה רפואית לקביעת אחוזי מוגבלות בניידות.
2. חומר רפואי רלוונטי.
חשוב שתדעו:
אופציה של ערעור :
ניתן לערער בפני וועדה לערעורים בבית החולים "תל השומר" תוך 60 יום מקבלת התשובה. הכתובת לכך הינה: ביה"ח תל השומר – מזכירות הוועדה הרפואית לערעורים – ביתן 67. בערעור ניתן להציג חומר נוסף. בהמשך ניתן לערער לבית הדין לעבודה תוך 30 יום מקבלת תשובת הערעור.
תשלום רטרואקטיבי :
ניתן על החודשיים האחרונים מיום שהוגשה התביעה לביטוח הלאומי ולא מהיום בו הוגשה התביעה למשרד הבריאות. אם לא חלפו חודשיים בין יום הגשת התביעה ללשכת הבריאות לבין יום הגשת התביעה לביטוח הלאומי אזי התאריך המוקדם בו זכאים לקבל תשלום רטרואקטיבי הינו מה – 1 לחודש בו פנו ללשכת הבריאות לבדיקה.
משפחות שפנו עד ה-7 במאי 2001 היו זכאיות לקבלת תשלום רטרואקטיבי.
כל הלקויות:
על הקצבה :-
תביעה לקצבת ניידות מחייבת חתימת שני ההורים.
-
משפחה שקיבלה הלוואה עומדת לרכישת רכב עבור ילד נכה יכולה להמשיך להחזיק ברכב ובמקביל הבן/בת הבוגר/ת יכול ליהנות מכל ההטבות.
-
בוגר נוהג שנמצא במוסד, זכאי לקנות רכב עם הלוואה עומדת.
ילדים הנמצאים בסידור חוץ ביתי :
-
החל מנובמבר 1999, ילד שנמצא בסידור חוץ ביתי אך יוצא מהמסגרת לפחות שש פעמים בחודש ברכב מנועי ולא ע"ח קופה ציבורית,זכאי לקבל קצבת ניידות חודשית (ללא הלוואה).
-
ילדים הנמצאים בבית מחצית הזמן, זכאים לקבל את כל ההטבות.
-
כל ילד זכאי לקבל את מלוא הקצבה המגיעה לו.
-
במשפחה ניתן לקבל רק הלוואה עומדת אחת. אחוזי הנכות של הילדים מתווספים והמשפחה יכולה להיות זכאית גם ל- 100% הלוואה.
-
ניתן לאחר שיקול דעת, לאשר שני רכבים, אם מדובר בכך שכל הורה אחראי לילד אחד.
-
ניתן לקבל גמלת ניידות גם עבור ילדים מתחת לגיל שלוש, ובלבד שלמשפחה שני ילדים מוגבלים בניידות המבקשים לרכוש רכב משותף.
עולים חדשים :
הורים עולים לילד מוגבל בניידות זכאים לקבל רק קצבה לחסרי רכב.
תהליך פניה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים :
פונים במכתב למחלקת ניידות בסניף המטפל, במכתב יש לנמק את הצורך ברכב גדול יותר, כמו כן יש לצרף תמונה של הילד ומידות כסא הגלגלים. המכון ממליץ על הרכב המתאים. לשימת לב – המכון הרפואי יאשר רכב גדול יותר אך ורק אם הילד זקוק לכך מסיבות רפואיות המקשות עליו את השימוש ברכב המייצג, ע"פ הוראות ההסכם.
הערות
1. חשוב לדעת שניתן לקבל פטור מאגרת רישוי