ילד חריג במשפחה
לידת ילד עם נכות התפתחותית היא חוויה קיומית קשה המעוררת אצל ההורים מגוון רחב של רגשות קשים כמו צער, בושה, הכחשה ותחושת אשם, המלווים בירידה בדימוי העצמי ובחוסר אונים. תחושות אלו בעלות השלכות על היחיד והמשפחה לאורך כל מעגל החיים.
בין אם מדובר בטעות מטבולית, כרומוזום מיותר, דלקת ויראלית, אנומאליה תורשתית או גורם אחר הגורם למום אצל העובר, יוולד למשפחה ילד חריג.
לידת ילד חריג
אין הורים המוכנים מראש להיות הורים לילד חריג, ההכרה כי זהו התפקיד שנועד להם, נוחתת עליהם כמהלומה מכאיבה. נוצר מצב לחץ שאי אפשר לברוח ממנו, המחייב את המשפחה לא רק להתארגן מחדש, אלא לבנות זהות חדשה. משפחה של ילד חריג היא משפחה חריגה. הגורמים המשפיעים על עיצוב הזהות הזאת קשורים בעברה של המשפחה, ביחסי הגומלין בתוכה, במצב הכלכלי, בעמדת הסביבה, בחומרת הנכות ובחומרת הדרישות הנובעות מצרכיו של הילד החריג.
גילוי החריגות מגיע תמיד בהפתעה. גם אזהרה מוקדמת בזמן ההריון, שקיימת סבירות להופעת פגם כלשהו אצל התינוק, אין בכוחה למנוע את הזעזוע ואת המשבר. בזכות הבדיקות הגנטיות כיום, ניתן במקרים רבים למנוע מראש הולדת ילד חריג, תמורת ויתור על ההריון.
ילד חריג כגורם למשבר במשפחה
-
משבר השינוי- נובע מהתמורה הפתאומית של ההורים את עצמם. הציפיות הלגיטימיות של ההורה שילדו יהיה מושלם מתנפצות.
-
משבר בערכים האישיים-לאחר עיבוד הידיעה, ההורים צריכים להתמודד עם חוויות היום יום של גידול הילד.
-
הסתגלות – ישנן מספר תגובות אופייניות של הסתגלות: אשמה- מלווה בבושה, ורגשות עויינים כלפי הילד. הכחשה-ההורים מתייחסים לילד כבעל התפתחות איטית. צורה אחרת של הכחשה מתבטאת בסירוב קבלת מצבו של הילד והליכה מרובה לרופאים מומחים שיגלו כי האבחנה שגויה. הגנת יתר- מאפיין בדרך כלל אמהות, שמקדישות את רוב זמנן לילד החריג על חשבון האחים או בן הזוג. צער-כל ההורים חשים צער כרוני בעוצמה שונה כתגובה נורמלית למשבר.
-
משבר המציאות- ההורים עומדים בפני משבר פיננסי עקב הגדלת הוצאות המשפחה. קיימת המנעות מדפוסי בילוי קודמים.