מתן סיוע סיעודי והטבות לניצולי שואה
ניצולי השואה סובלים הן מבעיות פיזיות, נפשיות והן מחרדות ומבדידות, שהם תוצאה ישירה של השואה. בעיות ייחודיות המלוות אותם כל יום ופוגעות באיכות חייהם. על פי חוק נכי רדיפות הנאצים, התשי"ט – 1957 וחוק נכי המלחמה בנאצים, התש"יד – 1954. רשאי כל ניצול שואה לבקש פיצויים, הטבות וסיוע. בנוסף הקרן לרווחה לנפגעי השואה מעניקה סיוע והטבות לניצולי השואה.
הטבות וסיוע סיעודי – הקרן לרווחת ניצולי השואה
הקרן לרווחה לניצולי השואה מעניקה לניצולי השואה מגוון של סיוע סיעודי והטבות במטרה לשפר את רווחתם, לחיות את חייהם בביתם לצד משפחותיהם ללא מחסור. הקרן נוסדה בשנת 1994 על ידי מרכז הארגונים לניצולי שואה בשיתוף עם וועדת התביעות. במטרה להעניק תמיכה פרטנית לכל ניצול במטרה לשפר את מצבו של כל אחד ואחד.זכאים לקבל הטבות אלו למי שחי תחת הכיבוש הנאצי במהלך מלחמת העולם השנייה. מי שעבר תקופה זו בגטאות, מחנות ריכוז או במסתור תוך סיכון חיים או שחיו בארצות שהיו גרורותיה של גרמניה הנאצית כגון איטליה, בולגריה, רומניה, הונגריה וצרפת וסבלו מרדיפות הנאצים. מי שברח משטח הכיבוש הנאצי: מגרמניה החל משנת 1933, מאוסטריה משנת 1938, ומיתר הארצות בזמן פרוץ המלחמה ועד ליום הכיבוש. מי שסך הכנסותיו האישיות נמוכה מ – 6650 ₪ ברוטו לחודש, כל הכנסה שוטפת כגון תשלום רנטה, פנסיה וביטוח לאומי, נלקחת בחשבון.
הגשת הבקשות למענקי סיוע סיעודי יש להגיש לקרן לרווחת ניצולי השואה.-
צילום של תעודת הזהות וספח תעודת הזהות.
-
אחד מהאישורים הבאים: אישור על קבלת רנטה מטעם BEG, אישור על פיצויים מקרן סעיף 2, תגמולים לנכי רדיפות הנאצים מטעם הלשכה לשיקום מטעם משרד האוצר, פיצויים מועידת התביעות, אישור מטעם הצלב האדום. בנוסף יש לפרט את התאריכים והמקומות בהם הניצול שהה במהלך המלחמה.
-
אישור מביטוח לאומי על גובה גמלת הסיעוד. יש לצרף טופס ממוחשב וחתום, לא יתקבלו אישורים מטעם הועדה המקומית על הזמנת שירותי סיעוד.
-
ציון חברת הסיעוד המטפלת בהבאת עובד זר, בצירוף כתובת, מספר טלפון ופקס.
את הבקשה יש להגיש חתומה על ידי הפונה או האפוטרופוס. במקרה שהפונה אינו יכול לחתום ואין אפוטרופוס שיכול לחתום , בן משפחה יוכל לחתום בתוספת הסבר מפורט.
סיעוד שבועי – זכאות לתוספת של 9 שעות שבועיות, רשאי מי שעומד בקריטריונים הכללים ומוגדר על ידי הביטוח הלאומי בזכאות לסיעוד של 150% או 168%.לחצני מצוקה – דמי השתתפות של 105 שקלים לשנה. ההטבה כוללת סייר ביטחון, שירותי רופא וסבסוד של אמבולנס. ניצוליי שואה המקבלים סיוע סיעודי או מעל גיל 80 לא ישלמו דמי השתתפות.
סיעוד קצר מועד של 50 שעות סיעוד – מי שמשתחרר מאשפוז בית החולים, גם לאחר אשפוז יומי, רשאי לקבל הטבה זו. במקרה ואינו מוכר על ידי חוק הסיעוד, ניתן לפנות לעובדת הסוציאלית במהלך האשפוז לבקשת הטבה זו.מענק על אביזרים ותרופות – החזר עד 4000 ₪ עבור משקפיים, טיפולי שיניים, מכשירי שמיעה, תרופות (ניתן להציג דף ריכוז תרופות מסניף קופת החולים), ציוד שיקומי, ציוד רפואי ועזרים אורתופדיים. רשאי להגיש ניצול מעל גיל 70 בתנאי שלא הגיש בקשה במשך 36 חודשים. מומלץ לצרף כמה שיותר קבלות לקבלת החזר על מנת להגיע ל – 4000 ₪.
טיפולי שיניים – פרויקט מיוחד המעניק טיפול רפואי על ידי רופאים. הסיוע הוא בטיפול, על ניצולי השואה לשלם את עלות החומרים.מענק רכבת הזהב ההונגרית – מענק רכבת הזהב כולל כמה אפיקים:
-
מענק להוצאות רפואיות, רכישת או תיקון של ציוד ביתי ומוצרי חשמל, תשלום חשבונות כגון מים חשמל גז, דלק להסקה וניקיון בית. המענק הוא עד 12.000 ₪ בשנה וניתן להגיש שתי בקשות במהלך השנה. מענק זה הוא בנוסף למענק על אביזרים ותרופות בסף 4000 ₪. רשאים לקבל מענק זה מי שהיה בשנים 1939 ועד 1945 תחת הכיבוש הנאצי וכולל את השטחים שנכבשו במהלך שנת 1944 ממדינות הבאות: צ'כוסלובקיה, יוגוסלביה, רומניה והקרפטים המזרחים ועבר את התקופה במסתור, בגטו בודפשט ו/או במחנות עבודה ומחנות הריכוז. תנאי נוסף הוא שההכנסה האישית מתחת ל 6650 ₪ לברוטו, כולל פנסיה, רנטה, ביטוח לאומי ועוד.
-
במקרים רפואיים ניתן לבקש מענק עד 20,000 ₪, יש להגיש בקשה מיוחדת.
-
סיוע בשעות סיעוד – תוספת של הסיוע מיועד למי שזכאי ל- 75% או 84% גמלת סיעוד של הביטוח הלאומי, הכנסתו מתחת ל – 9,445 ₪, ליחיד או מתחת ל – 13,050 ₪ לזוג . יש להגיש טופס בקשה.
-
ציוד רפואי – לפרטים נוספים מולטימדיק ציוד רפואי
-
קרן הפיצוי הגרמנית עבור עבודה בגטו – מענק חד פעמי של 2000 יורו, זכאים לקבל מענק זה מי שעבד בכפייה או הוחזק בגטו ובתנאי שאינו מקבל רנטה סוציאלית מגרמניה או מכל גורם אחר בעבור תקופת עבודתו בגטו. ניתן למצוא את הטפסים באתר ועדת התביעות. יש למלא טפסים אלו באנגלית או גרמנית ולשלוח לגרמניה.
-
חוק הטבות לניצולי שואה נזקקים – הלשכה לשיקום נכים מטעם משרד האוצר מעניק לניצולי שואה מענק של 4000 ₪ אחת לשנה, תוספת של 10% מסכום הסיוע הניתן לשכר דירה ופטור מתשלומי אגרת הטלוויזיה. התנאים לקבלת הטבה זו הם: ניצול שאינו מקבל רנטת בריאות מגרמניה, אינו מוכר לתגמול אחר מאחד מהחוקים הנ"ל: חוק נכי מלחמה, חוק רדיפות הנאצים, חוק תגמולי אסירי ציון וחוק מעמד וותיקי מלחמת העולם השנייה.
-
ועידת התביעות – תשלום חד פעמי בסך 2550 אירו. זכאי מי שלא מקבל כיום כל רנטה חודשית ולא קיבל מענק חד פעמי בעבר.
-
חוק נכי המלחמה בנאצים – קבלת רנטה חודשית מטעם הלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר. זכאי מי שנלחם נגד הנאצים בפרטיזנים או בצבא האדום ונפצע במלחמתו. תנאי נוסף הוא שדרגת נכותו אינה נמוכה מ- 10%.
-
חוק הוונטים – מענק מטעם משרד הביטחון המעניק פטור מאגרת הטלוויזיה, מענק בפעם בשנה, הנחה ברכישת תרופות והטבות נוספות. זכאים למענק זה מי שנלחם נגד הנאצים, בדומה לחוק נכי המלחמה בנאצים.
-
קרן הסיוע לניצולים אוסטריים – מענק של 7000$ בשנה, עבור הוצאות רפואיות, לרבות מטפל אישי. סיוע ברכישת ביטוח פנסיוני אוסטרי חד פעמי עד לסכום 2500$ וסיוע חרום אחר עד 2500$ המענק מיועד לניצול שואה אוסטרי, לבני זוג, אלמנים/ אלמנות וילדי הניצולים ובתנאי שהכנסתו אינה עולה על 7000 ₪, אין מחשיבים רנטות ותשלומי ביטוח לאומי. הגוף המטפל בפניות הנ"ל הוא ארגון יוצאי מרכז אירופה.
-
פיצויים ליתומים מצרפת – סכום חד פעמי של 27000 אירו או לחילופין רנטה חודשית בסך 450 אירו לכל החיים. מיועד למי שהוריו גורשו מצרפת כתוצאה מרדיפות אנטישמיות בזמן הכיבוש הנאצי. ניתן לקבל סיוע מארגון "עולמים" או מהקונסוליה הצרפתית בתל אביב.