סרטן הערמונית
סרטן הערמונית, או הפרוסטטה, הינו תהליך של גידול תאי בלתי מבוקר המתרחש בבלוטת הערמונית או מחוצה לה. בלוטת הערמונית הינה הבלוטה החשובה ביותר במערכת הרבייה הגברית ותפקידה הוא בייצור נוזל הזרע. מיקומה הוא באגן, קרוב לשלפוחית השתן. סרטן הערמונית נחשב לסרטן שכיח מאד ותלוי גיל. הוא יאובחן, לרוב, אצל גברים מעל גיל 50 ויופיע אצל מחצית הגברים מעל גיל 70.
למרות מהלך התפתחותו האיטי, הסיכון העיקרי בסרטן זה הוא שליחת גרורות לעבר העצמות ובלוטות הלימפה הסמוכות. ישנה חשיבות גדולה לאבחון ולטיפול המוקדם. בשנים האחרונות, ישנה ביקורת גדולה לגבי שיטות האבחון והטיפול האגרסיבי אשר סוג סרטן זה זוכה לה. המבקרים לוקחים בחשבון שיקולי עלות מול תועלת וגורסים כי הפגיעה באיכות החיים בעקבות טיפולים אלה חמורה יותר מאשר הסיכון הכרוך בחיים לצד המחלה.
אבחון סרטן הערמונית
מכיוון שבלוטת הערמונית נמצאת בסמיכות פיסית לשלפוחית השתן, התסמינים הראשוניים יהיו מלווים בקשיי השתנה, טפטופי שתן רבים, השתנה לילית תכופה או כאבים. לפעמים, סרטן הערמונית מתגלה רק באמצעות בדיקת דם למרקרים ספציפיים (PSA), ללא עדויות קליניות. האבחנה המבדלת במקרים אלה צריכה להיות בין סרטן הערמונית והגדלה שפירה של הבלוטה, אשר לה יהיו תסמינים דומים. תוצאה חריגה של PSA לא בהכרח מצביע על נוכחות מחלה וגם לא שוללת אותה, כך שהיא אינה נחשבת לבדיקה הדפיניטיבית.
האבחון המדויק יותר, יתבצע לרוב על ידי אורלוג, אשר יבצע בדיקה ידנית, רקטלית. על ידי מישוש הוא יוכל לוודא הימצאות גוש ולבדוק האם הגידול נמצא בבלוטה או חרג ממנה. במקרה של הימצאות גוש, יהיה צורך בביופסיה לקביעת סוג הסרטן מבחינה היסטולוגית וקביעת מידת תוקפנותו. אמצעי הדמיה נוספים כמו CT יהיו חיוניים על מנת לשלול הימצאות גרורות רחוקות בעצמות. התשובה ההיסטולוגית תמיין את הגידול על פי דרגת חומרתו ומיקומו.
טיפול בסרטן
בהתאם למידת התפשטותו של סרטן ערמונית, תיקבע תוכנית הטיפול ההמשכית. לרוב, הטיפול המוצע הראשוני, יהיה ניתוח כירורגי. במהלך ניתוח זה, תוסר הבלוטה במלואה ואזורים קרובים לה, במקרה הצורך. לניתוח רדיקלי זה, תופעות לוואי רבות, אשר חייבות להילקח בחשבון בתהליך קבלת ההחלטות. התקדמות ניכרת נעשתה בשנים האחרונות במהלך הניתוח ודיוק הפגיעה, כמו למשל בפיתוח ניתוח רובוטי.
במקרה הצורך, לאחר הניתוח ימשיך המטופל לסדרת הקרנות על מנת לוודא את הריסתו המלאה של הגידול.
טיפולים הורמונליים או כימותרפיה משלימה יינתנו בהתאם לצורך ולתשובה הפתולוגית. טיפולים אחרים כדוגמת ברכיתרפיה או קריותרפיה הינם טיפולים אשר יכולים להיות מוצעים לחולה במצב של גידול ראשוני והתפתחות איטית. במקרים של גיל מבוגר מאד, תישקל תוכנית הטיפול בהתאם לשיקולי עלות תועלת. רבים מהחולים עלולים למות כתוצאה מבעיות הקשורות לגילם המבוגר, ולא כתוצאה מהסרטן.
שיקום לאחר הבראה
לרוב החולים אשר יעברו ניתוח להסרת בלוטת הפרוסטטה, צפוי שיקום ארוך וקשה. תהליך ההחלמה מהניתוח אורך כמספר חודשים ודורש סבלנות ואורך רוח. לאחר הניתוח צפויים טפטופי שתן, ריצה לשירותים וכאבים מפצע הניתוח. חולים אלה צפויים לסבול מאימפוטנציה זמנית או קבועה, תלוי במהלך הניתוח ובמידת הנזק אשר נגרם לעצבים במקום. טיפולים בתופעות לוואי אלו יומלצו לחולה, במידת האפשר.
פרוגנוזת המחלה תינתן בהסתמך על תוצאות הניתוח והטיפולים ההמשכיים. ברוב המקרים, הטיפול הכירורגי בשילוב ההקרנות, ייתן תוצאה משביעת רצון, ולא תימצא עדות נוספת להימצאות הגידול. במקרים אלו, הרופא יורה למטופל להמשיך במעקב אחר רמות ה-PSA כל שנה. מעבר לכך, יומלץ למטופל על פעילות גופנית סדירה ותזונה מאוזנת כחלק מהמלצות ההבראה.