מה זה ריפוי בעיסוק?
מקצוע הריפוי בעיסוק (Occupational Therapy) הינו מקצוע טיפולי-שיקומי-חינוכי, שמטרתו לספק לאדם כלים ומיומנויות אשר יאפשרו לו להתמודד עם דרישות החיים. המקצוע מתמקד במגוון העיסוקים המבוצעים על ידי בני אדם בכל הגילאים וחשיבותם לתפקוד האדם ותחושת השייכות החברתית ורווחתו.
מה עושים בריפוי בעיסוק?
ההתערבות הטיפולית בריפוי בעיסוק הינה מורכבת ויוצאת מנקודת הנחה שלכל אדם סגנון חיים, מטרות וצרכים שונים. גם ציפיות ודרישות הסביבה שונות מאדם לאדם.
חלק מפעילויות היומיום משותפות לכל בני האדם, כגון רחצה, לבוש, אכילה, שינה וכו', אך ישנן פעילויות בהן כל אחד בוחר אם וכיצד לקיימן – מה ילבש היום, באילו סידורים עליו לטפל, מה עליו לקנות, מה יעשה בשעות הפנאי, איך יבחר את חבריו, במה יעבוד, האם ירצה ללמוד וכו'. כל אלה הופכים את האדם לפרט ייחודי.
מה קורה כאשר האדם אינו מסוגל לבצע פעילויות יומיומיות? כיצד הדבר משפיע על עצמאותו ותחושת הרווחה שלו? במקרים כאלה יכולים מרפאים בעיסוק לעזור!!!
הטיפול בריפוי בעיסוק נעשה בשיתוף פעולה עם הלקוח והמעגלים החברתיים הסובבים אותו, על מנת לזהות את הצרכים האישיים באופן הטוב ביותר ומתוך התייחסות ללקוח כמרכזי בקביעת המטרות, היעדים ואופן השגתם.
הטיפול נחלק למספר חלקים:
-
הערכת היכולת התפקודית (מבחינה גופנית, נפשית וקוגניטיבית)
-
טיפול
-
המלצות המשך
-
מעקב (במידת הצורך).
הטיפול יכול לכלול חיזוק מיומנויות אצל הלקוח כדי לשפר את התפקוד, אך יכול לכלול גם שינויים בסביבה, כגון התאמת הבית ומקום העבודה בעזרת טכנולוגיות וציוד מותאם, הדרכת מלווים וקרובי משפחה כיצד לסייע בתפקוד, ועוד.
למי מתאים ריפוי בעיסוק?
מבוגרים רבים סובלים מקשיים הנובעים מתהליכי ההזדקנות הריפוי בעיסוק מאפשר להם לשפר את חיי היום יום תוך התאמה למגבלתם. הבעיות הרפואיות איתם מתמודדת שיטת הטיפול הזו הינן רבות וכוללות : ירידה בזיכרון, ליקויים נפשיים, טרשת נפוצה, ניוון שרירים ומפרקים, ירידה בראייה, פגיעות שריר-שלד, דמנציה ואלצהיימר, סינדרום התעלה הקרפלית, סכיזופרניה, פגיעת ראש, הפרעות במצב הרוח, פרקינסון, שיקום והקלה לאחר קבלת כוויות ועוד.
הריפוי בעיסוק מאפשר טיפול ממוקד בחיי המטופלים ובסביבתם כדי לשפר את חייהם ולהתאים את הסביבה ככל שניתן למגבלתם.
אופן הטיפול הוא מגוון וכולל תחומים רבים כמניעת נפילות, נגישות והתאמות דיור, אביזרי עזר לשימוש במחשב, ארגונומיה, שילוב בעבודה ולימודים, תפקוד לאחר אירוע מוחי, תפקוד לאחר החלפת מפרק הירך, ליקויים וקשיים פסיכוסוציאליים, קשיים בנהיגה, אביזרי עזר לתפקוד יומיומי.
כדי ללמוד על סוגי טיפול נוספים לסיוע לקשישים בקרו בדף המאמרים על הטיפולים המוענקים לגיל הזהב.