רשלנות רפואית באבחון – בריאות הילד
אחד הקשיים הגדולים ביותר שקיימים בתחום רפואת ילדים, הוא הקושי באבחון מצבו הבריאותי של ילד המתקשה לתאר במדויק את התסמינים מהם הוא סובל. יחד עם זאת, על גורם הרפואי מוטלת האחריות לבדוק, לחקור ולברר – גם אם המטופל אינו יכול למסור לו מידע על מצבו. טעויות באבחון מחלות בקרב ילדים או אבחון מאוחר שלהן – עשויות להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית המזכה בפיצוי כספי.
עילות לתביעת רשלנות רפואית של רופא ילדים
על מנת לבסס תביעה, יש להוכיח שלושה יסודות:
1. קיומה של חובת זהירות של הגורם הרפואי כלפי הילד.
2. הפרה של חובה זו על ידי התנהלות רשלנית הלא תואמת את הסטנדרטים הרפואיים המקובלים.
3. קשר סיבתי בין הפרתה, לבין היווצרות הנזק.
המקרים השכיחים ביותר, כאמור, הם מקרים של רשלנות רפואית באבחון מחלות. אולם חשוב להבין כי לא כל טיפול כושל הנו עילה לתביעה. יש להוכיח כי התנהלותו של הנתבע לא עמדה בסטנדרטים הרפואיים שהיו מקובלים בעת מתן הטיפול וכי לא תאמה את ההתנהלות המצופה מהרופא הסביר.
טעויות נפוצות של נפגעי רשלנות רפואית
אם נגרם לכם נזק כתוצאה מטיפול רפואי כושל, כדאי לבדוק את נסיבות היווצרותו, שכן יתכן כי מדובר ברשלנות רפואית אשר תזכה אתכם בפיצוי כספי. מומלץ להימנע מביצוע כל פעולה על דעת עצמכם ולא בעצתו של עורך דין בקיא ומנוסה בתחום זה.
נפגעים רבים פונים במכתבי תלונה אל הגורם המתרשם, מבקשים פיצוי או החזר כספי – חשוב להבין כי מדובר בפעולה העלולה לפגוע בעתיד בסיכויי תביעתכם. לציבור המתרפאים אין את הכלים המקצועיים לבחון ולהבין את השלכותיה המשפטיות של התנהלות הרופאים ולהעריך את היקף הנזק שנגרם. אם במכתביכם תפרטו אודות נסיבות האירוע ותוצאותיו העגומות – הצד שמנגד לא יהסס להשתמש במכתב זה בעתיד, בבואו להחליש את טיעוניכם בתביעה.
פיצויים לילדים שנפגעו עקב טיפול רפואי רשלני
גובה הפיצוי נקבע בהתאם להיקף הנזק, אך ניתן לראות הבדלים רבים בין סוגי הנזק האופייניים לאדם מבוגר, לבין אלו האופייניים למקרים של פגיעה בילדים. ככלל, קיימים שני סוגים עיקריים של נזקים בגינם ניתן לתבוע פיצוי כספי – ממוניים ולא ממוניים.
את אלו הממוניים קל יחסית לאמוד ו"לתרגם לכסף", אם לומר זאת בפשטות – מדובר בכל אותם נזקים הכרוכים בהוצאות והפסדים כספיים. לדוגמא, הוצאות על טיפולים רפואיים ובדיקות או במקרים של נכות ומוגבלות פיסית – התאמת דיור, עזרת הזולת, העסקת מטפל זר או כל סוג של טיפול סיעודי. כאשר מדובר במבוגרים, קיים אף רכיב הנוגע להפסדי השתכרות וסכום הפיצוי לו זכאי התובע בגין הפסדים אלו תלוי בהכנסה ובפוטנציאל המקצועי שלו קודם לאירוע. גם ילדים יכולים לתבוע פיצוי בגין הפגיעה העתידית בהשתכרותם – אך ערכה יחושב לפי השכר המקובל בשוק.
סוג נוסף של נזק, הוא אובדן הנאות החיים, סבל וכאב. מטבע הדברים, כאשר מדובר במקרים של רשלנות רפואית ממנה נפגעו ילדים – היקף הנזק גדול יותר בעיקר בשל הפערים בתוחלת החיים הצפויה לילד לעומת מבוגר.
היבטים פסיכולוגיים בתביעות רשלנות רפואית של ילדים
לא מדובר בתהליך קל, עבור איש מבני המשפחה. אך עבור הילד ששגרת חייו שובשה לחלוטין ובמובן מסוים – העובדה כי הוחלט להגיש תביעת רשלנות רפואית וכעת במידה כזו או אחרת הילד יאלץ להיות מעורב בתהליך, עלולה להקשות על החזרה לשגרה.
חשוב מאוד לפנות לייעוץ וטיפול על ידי איש מקצוע מתחום בריאות הנפש. מאידך, כדאי להבין שמעורבותו של הילד בהליך המשפטי לרוב אינה גדולה ואם נגרם לו נזק – הוא יאלץ להגיע לבדיקות וטיפולים, גם אם לא תוגש תביעת רשלנות רפואית ולא ייעשה שום שימוש באותם רישומים רפואיים.
בסופו של דבר, בתביעות רשלנות רפואית ניתן לזכות בפיצוי כספי לא נמוך בכלל, סכום הכסף הזה יעזור לכם לממן את כל צרכיו הרפואיים של הילד ואולי אף ישרת אותו בגיל מבוגר יותר ויאפשר לו ביטחון כלכלי.